VEGYES VIRÁGMÉZ

Ára: 1.300Ft./kg

Miről gyűjtik:

A vegyesvirág méz megnevezés, gyakorlatilag minden mézre igaz. A méhek a mézet virágról gyűjtik, és minden az adott pillanatban nyíló, számukra elérhető virágról. Fajtaméz attól fajtaméz, hogy az adott területen ahol a méhek vannak, jellemzően az adott időben az adott virág nyílik többségében, így a méhek jellemzően azt gyűjtik. Plusz fontos hogy a kaptárba se legyen másfajta méz és a virág elvirágzását követően azt a méhész elvegye. A fentiek alapján belátható, hogy nem létezik tisztán fajtaméz, csak fajtára jellemző. Emiatt fordulhat elő, hogy pl. az elméletileg nem kristályosodó akác méz bekristályosodik, ez nem a méz hibája csupán csak a méhek találtak némi repcét például amit behordtak a kaptárba az akác virágzása közben. Tehát a vegyesvirág méz minden olyan méz ami több virágfajta mézét tartalmazza. Így a növény amiről gyűjtik és maga a méz is nagyon változatos lehet. Hazánkban 850 növényfajt tartanak számon mint méhek által látogatott növény. A legfontosabb fafélék: Fűzek, Gyümölcsfák, Juhar, Akác, Gesztenye, Hárs, szántóföldi növények: Repce, Mustár, Facélia, Lucerna, Napraforgó, gyomnövények: Medvehagyma, Som, Selyemkóró, Aranyvessző, és a különböző édesharmatok: Fenyőfélék, Hársak, Gesztenye.

Hol gyűjtik:

Vegyesvirág mézünk elsősorban a Dunakanyar és a Gödöllői-dombság védet természeti területeiről származik.

Mikor gyűjtik:

Egész évben, kora tavasztól késő őszig. Általában a fajtamézek termelése előtti és utáni időszak mézei.

Méz megjelenése:

Nagyon változatos! A világos sárgás színtől a sárgásbarna színeken át egészen a sötétbarna szinte fekete színekig. Íze, illata, zamata szintén sokféle, de jellemzően erős, dinamikus ízekben gazdag. Egyes esetekben előjönnek a kesernyés ízek illetve egyesek számára olykor kellemetlen illatok is. Általában könnyen kristályosodik. A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk hogy ne karamellizáljuk meg!

Méz összetétele:

A vegyesvirág méz értékét annak sokfélesége, változatossága adja. Valamint magasabb ásványianyag és flavonoid tartalma. (Minél sötétebb egy méz annál gazdagabb ásványianyagokban és flavonoidokban.) Ebben a méz”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló vitamin és nyomelem is.

Méz felhasználása:

Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a méz változatos zamata illetve a vegyesvirágmézkedvező ára adja. Fogyasztása minden formában ajánlott! Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez. A süteményekbe kifejezetten ajánlott zamatossága miatt. Különösen jól illik piros bogyós gyümölcsökkel társítva (krémekbe, fagylaltba, levesbe).