LÉPES MÉZ (ALLERGIÁRA IS!)

Ára: 2.050Ft./kg

Miről gyűjtik:

A lépes méz, gyakorlatilag akácméz, mely nincs kipergetve a lépből.

Hol gyűjtik:

Akácmézünk és így lépes mézünk is elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről és a Dunakanyar védett természeti területeiről származik.

Mikor gyűjtik:

Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető.

Méz megjelenése:

A lépes méz lépben lévő akácméz. Gyakorlatilag a méhek minden gyűjtött és elraktározott mézet lépes mézként tárolnak, de a piaci igényeknek megfelelően csak akácmézből készült lépes méz kerül forgalomba. Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből ál, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz hidroszkopos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkés fehér sejtfedéllel. A lépes méz minden alkotóeleme fogyasztható!

Lépes méz felhasználása étkezési céllal:

A keretes kaptár és a pergetés elterjedéséig (XX. Század eleje) a méz ebben a formában került fogyasztásra. A lépes mézet ma desszertként vagy különleges édességként fogyasszuk. Fogyasztáshoz célszerű tányéron apró kockákra vágva tálalni és önmagában fogyasztani. Minden része fogyasztható, de vannak akik a viaszt nem nyelik le, hanem szopogatás rágás után kiköpik. Másik fogyasztási formája ha üvegből vagy tálból a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető. Ajánlott emésztési zavarok esetén, viasz, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt.

Lépes méz felhasználása terápiás céllal:

Kíváló segítség arc-, és homloküreg gyulladások kezelésénél, illetve virágpor allergia megelőzésére és kezeléséreis. A terápia lényege, hogy a lépes mézet mindenestül kell elfogyasztani és a viaszos részt, különösen a sejtfedél viaszt még hosszasan rágógumiszerűen rágcsálni kell. A lépes méz ily módon való fogyasztása által az orrdugulás nagyon gyorsan megszűnik, tüsszögés, viszketés, orrfolyás gyorsan enyhíthető. Még a makacs allergia eltüntetésére is van mód.

Részletesen:

A népi gyógyászat háromféle: enyhe, mérsékelt és súlyos allergiát ismer. Ezek kezelése megelőző, vagy gyógyító lehet.

Az enyhe és mérsékelt virágpor allergia megelőzése: 1 hónappal az allergia szezon előtt kezdjünk el lépes mézet fogyasztani naponta legalább egyszer. Miután a mézet elszopogattuk, a viaszt addig rágcsáljuk, míg el nem fogy a szánkból. A méz mellett a viasz, különösen a sejtfedél viasz rágásának nagy szerepe van az eredményesség szempontjából.

A súlyos virágpor allergia megelőzése:

3 hónappal az allergia szezon kezdete előtt ajánlott elkezdeni mézet, vagy még inkább lépes mézet fogyasztani minden étkezésnél. Lefekvéskor 1 kanál mézet 1 pohár vízben elkeverni és meginni. 2 héttel az allergia szezon kezdete előtt ezen túl még reggel és este 2 kanál mézet és 2 kanál almaecetet 1 pohár vízben elkeverve ajánlott meginni. Gyakran rágcsálunk sejtfedél csomócskákat, vagyis lépes mézet.

Az enyhe virágpor allergia kezelése:

Heti 3 alkalommal ajánlott lépes méz fogyasztása, vagy 2 kis kanál méz minden étkezéskor. Ezzel az orr szabadon és szárazon tartható.

Mérsékelt virágpor allergia kezelése:

Az első 2 nap napi 5 alkalommal ajánlott lépes méz fogyasztása. Majd napi 3 alkalommal fogyasztani ameddig szükséges. Itt is lehet a lépes méz helyett mézet használni, de azt akkor minden étkezéshez 2 kis kanállal. (A sejtfedél viasz hatása azonban kiemelten jó).

A súlyos virágpor allergia kezelése:

Lefekvéskor 1 kanál mézet 1 pohár vízben elkeverni és meginni. Továbbá reggel és este 2 kanál mézet és 2 kanál almaecetet 1 pohár vízben elkeverve ajánlott meginni. Gyakran rágcsálunk sejtfedél csomócskákat, vagyis lépes mézet.

Makacs allergia kezelése:

Heti 3-4 alkalommal lépes mézet fogyasztva a makacs allergia is kikezelhető, de ehhez 3 év is szükséges lehet. Fentieket D. C. Jarvis doktor A méz és más természetes készítmények című könyvéből vettük.  A könyvben hosszasan taglalja a javulások és gyógyulások eseteit. George D. McGrew kapitány a „The Military Surgeon” folyóiratban ezt írja: „ néhány évvel ezelőtt hasonló tömeges allergiás esetek gyógyításánál a méz és még inkább a lépes méz használata igen jó eredményre vezetett és a mostani eseteknél is ez vált be egyedül a javasolt módszerek közül. Jarvis doktorra hivatkozva ugyanezen ajánlásokat találtuk meg Gillich István könyvében is, amelyből a hazai természetgyógyász hallgatókat oktatják. Továbbá a Közép Európai Apiterápiás tanfolyamon a kínai professzor Li Wanyao, aki 3000 diákot tanít az apiterápia tanszéken és 200-300 beteget kezel az apiterápiás klinikán főként méhszúrás terápiával, szintén a viaszfedél hatásosságáról tett említést a saját allergiás panaszainak kapcsán. Pedig magán is próbálta a méhszúrás és akupunktúra kezeléseket. Mindezek ismeretében bátorítjuk Önöket is, hogy tegyenek próbát a lépes mézzel a gyönyörű tavaszi és nyári hónapok kellemetlen tünetek nélkül való megélésének reményében.