SELYEMFŰ MÉZ

Ára: 1.600Ft./kg

Miről gyűjtik:

Selyemkóró (Asclepias syriaca L.) eredetileg dísznövény, majd kísérleti rostnövény. Elsősorban akácerdők alá települ. 1,0-1,5 méter magasra növő, gömb alakú, húsvörös virágzatú növény. Vadnövény, nincs növényvédelem! Nagy hátránya a növénynek, hogy csak nektárt ad. Mikor a méheket selyemfűre viszik, a méhcsaládok virágpor ínységben vannak, ez a család népességét nagyban visszafogja. Viszont a méhész ez irányú veszteségeit a jó minőségű ízletes méz
kárpótolja. Ez a jellemzője viszont kedvező a virágporra érzékenyeknek, hiszen a selyemfű méz gyakorlatilag pollenmentes méz.

Hol gyűjtik:

Selyemfű mézünket elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről,  és a gödöllői dombság védet természeti területeiről származik.

Mikor gyűjtik:

Selyemkóró virágzása június–augusztus hónapokra tehető.

Méz megjelenése:

Világos színű, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, zamatos, nagyon erős, de kellemes illatú méz.

Méz felhasználása:

Világpiacon alig ismert mézfajta. Hazánkban közkedvelt világos színe, zamata és hosszan megmaradó folyékonysága miatt. Klinikai kísérletek szerint gyulladáscsökkentés tekintetében hatásos mézfajta. Fogyasztása elsősorban önmagában kanalazva ajánlott! Hatásos izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra.