REPCE (KRÉM) MÉZ

Ára: 1.500Ft./kg

Miről gyűjtik:

A Káposztarepce (Brassica napus L.) termesztett növény. A növényolaj előállítás egyik fontos faja. A növény 1,0 - 2,0 m magasra növő, laza fürtös, sárga virágú növény. A magtermés jelentősen javul a méhek megporzó munkája miatt.

Hol gyűjtik:

Repcemézünk elsősorban Pest megye területéről származik.

Mikor gyűjtik:

Tavasszal az akác virágzását megelőzően április végén, május legelején. Nagy odafigyelést igényel a méhész részéről, hogy méze ne kerülhessen bele az akácmézbe, mert annak kristályosodását okozza.

Méz megjelenése:

Frissen pergetett mézként: Halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méz. Krém mézként: A repceméz nagyon könnyen kristályosodik, kikristályosodva szinte fehérré válik, és nagyon finomszemcsés, krémes megjelenést kap. A krémméz a természetes kristályosodás közben, folyamatosan kevert mézet jelenti. A keverés hatására egyenletes, finomszemcsés, krémes lesz a kristályosodó méz. A keverésen kívül semmi más beavatkozás nem történik, nincsenek hozzáadott anyagok! A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!

Méz összetétele:

Repcemézre jellemző hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül csak 3-at tartalmaz, a fruktóz (gyümölcscukor) és glukózhoz (szőlőcukor) mellett csak maltóz. Nincs benne például Szaharoz, melyre a cukorbetegek érzékenyek.

Méz felhasználása:

Gyors, finom kristályosodása miatt a krémméz alapanyaga. Fogyasztása minden formában ajánlott! Alacsony savtartalma miatt ajánlott a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek. Repcekrémméz segítségével nagyon egyszerű és finom édességek készíthetők: Burgonyamarcipán: darált mandulát (nem pirított, nem blansírozott!!) keverjünk össze repcekrémmézzel, formázzunk kis golyókat és szórjuk le fémszűrő segítségével kakaóporral.