AKÁCMÉZ

Ára: 2.050Ft./kg

Miről gyűjtik:

A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették hazánkba elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Ma már erdeink kb 20%-a akác. Európa akácerdeinek kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz Hungaricumnak. Az akácfa 20-30 m magasra növő fehér fürtös virágzatú növény. Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem!

Hol gyűjtik:

Akácmézünk elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről  és a Dunakanyar védet természeti területeiről származik.

Mikor gyűjtik:

Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető. A növény kb. 10 napig virágzik, de a méztermés jelentős része a „dandár” idején néhány nap alatt kerül a kaptárakba, ezen okok miatt és mivel Magyarországon a virágzási idők területi eltérései lehetőséget adnak, két eltérő virágzási idejű akácterületről mézet pergetni.

Pollen tartalom:

Az akác virág sok nektárt és kevés pollent termel, ezért a virágporra érzékenyek próbára tehetik.

Méz megjelenése:

Világos színű, a sárgás áttetszőtől a zöldessárga enyhén opálosig, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, kellemes, enyhe ízű, akácvirág illatú méz.

Méz összetétele:

Akácmézre jellemző hogy a glukóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor)képest jelentősen alacsonyabb, emiatt a tiszta akácméz szinte sosem kristályosodik ki (a világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig). Egyebek mellett jellemző az akácméz értékességére, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül 10-et tartalmaz. Mivel szőlőcukor tartalma alacsony és a gyümölcscukor nem igényel inzulintermelést a szervezettől a vércukorszintre kíméletesen hat. Nyugaton az akácméz a cukorbetegek diétájában is megengedett. A szénhidrátmennyiséget azonban figyelembe kell venni.

Méz felhasználása:

A legismertebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a folyékonyságának, és  semleges enyhe zamatának köszönheti. Fogyasztása minden formában ajánlott! Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez. Ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok csökkentésére. Kitűnő hámsérülések, hegek, horzsolások, égésnyomok külső kezelésére. Nyílt sebbe ne kenjük! És nagyszerűen alkalmazható a szépségápolásban pakolásokhoz, masszázsnál, szaunázásnál...